Blodpalt

Förr i tiden fick inget gå till spillo vid slakten och man tog nogsamt vara på varje del av djuret. Av blodet kunde man bland annat göra blodpalt, en maträtt som överlevt in i våra dagar även om den numera måste anses som ovanlig vid de svenska middagsborden – särskilt utanför Norrland.

Det finns många olika sätt att göra blodpalt och blod från många olika djur kan användas, till exempel gris, nötboskap eller vilt. Hos samerna har man av tradition gjort blodpalt på renblod. Man kan också variera sin blodpalt genom att välja olika sorters mjöl till smeten. Kornmjöl och rågmjöl var vanligt förr, men när vete slutade ha status som lyxprodukt i Sverige var det många husmödrar som övergick till att helt eller delvis använda sig av vetemjöl i blodpalten. I vissa recepts tillsätts havregryn eller havremjöl. När potatis började bli vanligt förekommande i de svenska hushållen på 1800-talet blev kokt eller råriven potatis ett välkommet tillskott till paltsmeten. Vill man verkligen lyxa till det kan man ha ägg i paltsmeten.

Ett recept på blodpalt

  1. Mosa grovt 15 kokta medelstora potatisar med en gaffel eller potatismosare. Att köra potatisarna genom en potatispress fungerar också.
  2. Blanda 5 dl blod med 5 dl vatten, och blanda ihop med den mosade potatisen.
  3. Rör in mjöl tills smeten blir tjock och lite mer som en deg, men fortfarande är ordentligt kletig. Den ska inte vara slät som en bulldeg, för då blir de färdiga paltarna för hårda. Du väljer själv vilket eller vilka mjölsorter du vill använda, till exempel rågmjöl, rågsikt, kornmjöl och/eller vetemjöl.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull. (Tips! Variera genom att koka palten i buljong istället för i vanligt vatten.)
  5. Droppa ”klimpar” av paltsmet ned i det kokande vattnet, precis som när man gör dumplings. Droppa inte i för många paltar i grytan samtidigt för då kyls vattnet av för mycket. Räkna med cirka 30-40 minuters koktid, lite beroende på hur stora du gör dina paltar.

Servera med stekt fläsk, smör, lingonsylt och kryddpeppar. Rekommenderad dryck är mjölk.

Palt med fläskgömma

En populär variant av palt är den där man gömmer fläskbitar inuti. Då behöver man göra paltsmeten så pass fast att man kan forma bollar innan palten tillagas. Man stoppar in stekt fläsk i bollarna innan de droppas ned i det kokande vattnet.