Fattiga riddare

Fattiga riddare är brödskivor som fått suga upp en smet av ägg och mjölk och sedan stekts i matfett. Ofta används vitt bröd som hunnit bli lite torrt och behöver piggas upp. Namnet fattiga riddare kommer från tyskan där rätten kallas ”arme Ritter”.

  • Det finns många olika recept på fattiga riddare, till exempel recept där smeten även innehåller mjöl eller där man tillsätter olika smaksättningar (t ex kanel och socker) redan i smeten.

Tillbehör som passar med tunnpannkakor fungerar även bra ihop med fattiga riddare, till exempel sylt, honung eller bär.

Ett recept på fattiga riddare

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller margarin
  • 6 skivor vitt bröd
  • 2 äpplen
  • ½ dl strösocker
  • 4 tsk kanel

Instruktioner

  1. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Rör in mjölet.
  2. Hetta upp smöret i en stekpanna.
  3. Doppa brödskivorna i äggsmeten och stek dem i stekpannan. Vänd varje brödskiva så att den får fin stekyta på bägge sidorna.
  4. Medan brödskivorna steks, skala, kärna ur och riv äpplena. Ställ åt sidan.
  5. Blanda ihop socker och kanel.
  6. Vänd de färdigstekta brödskivorna i sockerblandningen innan de läggs upp på tallrikar.
  7. Servera omedelbart tillsammans med rivet äpple.

Förslag på dryck: Kaffe, mörkt te eller färskpressad apelsinjuice.

Rika riddare

Rika riddare är en variant där man använder lyxigare ingredienser. Det är vanligt att recept på rika riddare helt eller delvis byter ut mjölken mot grädde.

Ett gammalt svenskt recept på rika riddare stipulerar att man använder sig av två brödskivor, där den ena ska bredas med äppelmos och den andra med mandelmassa. Därefter trycks skivorna ihop och doppas i grädde, paneras med skorpsmulor och steks i smör. Strö socker över innan serveringen.