Janssons frestelse

Janssons frestelse är en potatisgratäng med ansjovisfiléer (skarpsillsfiléer). Det finns flera olika recept på Janssons frestelse, men de allra flesta brukar förutom ansjovis också innefatta potatis i stavar eller skivor, lök i tunna ringar, en rejäl mängd grädde, och så skorpsmulor på toppen.

Janssons frestelse är starkt förknippad med ett svenska julbordet, men är också en populär vickningsrätt året runt.

Vem var då denne Jansson som rätten har fått sitt namn efter? Detta är oklart, men det skulle eventuellt kunna vara operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844-1889) som under sina livstid gärna bjöd på sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Själva namnet Janssons frestelse dyker dock inte upp i skrift förrän flera decennier efter hans död, så kopplingen är något vag. Svenska gastronomiska akademien framförde i sin Gastronomisk Kalender 1989 en alternativ teori om att kokerskan Sofie Pauline Brogårde, som arbetade för östermalmsfrun Elvira Stigmark, uppkallade ansjovisgratängen efter filmen Janssons frestelse som hade premiär år 1928. Huvudrollen i filmen spelades av Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson.

En variant utan ansjovis brukar kallas Hanssons frestelse, ett namn som enligt obekräftade uppgifter ska ha uppstått på Stockholmsrestaurangen Riche där Per Albin Hansson föredrog den framför versionen med fisk i. Vad som egentligen är skillnaden mellan Hanssons frestelse och en vanlig potatisgratäng är dock oklart.

Ett recept på Janssons frestelse

Ingredienser

 • 1 ½ kg fast potatis
 • 3 stora gula lökar
 • 2 msk smör att steka i
 • Smör att smörja gratängformen med
 • 3 burkar ansjovisfiléer (à 100 gram per burk)
 • 4 dl vispgrädde
 • 2 dl mjölk
 • 3 msk ströbröd
 • 3 msk smör (att klicka ovanpå gratängen)

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 175˚C.
 2. Skala potatisen och skär den i tunna stavar.
 3. Skala löken och skiva tunt.
 4. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken.
 5. Smörj en gratängform med smör.
 6. Varva potatis, lök och ansjovisfiléer i gratängformen. (Kasta inte bort ansjovisspadet, du behöver det senare.) Nedersta och översta lagret ska vara potatis.
 7. Häll grädde och mjölk i en kastrull och koka upp.
 8. Häll gräddmjölken och ansjovisspadet över gratängen.
 9. Strö över ströbröd och klicka ut smöret.
 10. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 ½ till 2 timmar. Om gratängen börjar få för mycket färg ovanpå, skydda med aluminiumfolie.