Kalops

Kalops är en kötträtt som kokas länge över svag värme vars namn kommer från engelskans collops (skivor av kött).  Collops kan i sin tur spåras tillbaka till en äldre svensk rätt. Det egentliga ursprunget är oklart men rätten har funnits i minst 500 år.  Kalops görs vanligen på nötkött, men älg fungerar också alldeles utmärkt.

Kalops omnämns t.ex.  i Cajsa Wargs kokbok från år 1755.

Ett recept på kalops (4 portioner)

Det här receptet kan med fördel lagas i förväg – kalopsen blir ännu godare av att få stå och vila i kylen minst ett dygn innan man äter den. Perfekt att laga på söndagen och göra matlådor.

Ingredienser

  • 750 gram högrev
  • 0,5 – 1 tsk salt (beroende på hur salt man vill ha det)
  • Vitpeppar, efter behag
  • 300 gram morötter
  • 4 stycken gula lökar
  • Smör att steka i
  • 15 stycken kryddpepparkorn
  • 2 stycken lagerblad
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl vatten
  • 1 msk köttfond

Instruktioner

  1. Skär köttet i bitar, cirka 3 cm i diameter. (Vill man skippa detta moment kan man köpa färdigskurna grytbitar i matbutiken.)
  2. Salta köttet och ha på vitpeppar.
  3. Skala morötterna och skär i skivor.
  4. Skala lökarna och skär i klyftor.
  5. Hetta upp smöret i en rejäl gryta med tjock botten. Bryn köttet tillsammans med morötter och lök.
  6. Tillsätt kryddpepparkorn och lagerblad till grytan.
  7. Pudra över vetemjölet och rör om tills du får bort eventuella klumpar.
  8. Tillsätt vatten och fond.
  9. Koka upp. Sänk värmen och låt kalopsen koka över svag värme i cirka 3 timmar. Köttet ska gå enkelt att dela med en gaffel eller sked – är det svårt är kalopsen inte färdigkokt ännu.
  10. Smaka av, kanske behövs mer av salt eller vitpeppar?

Lämpliga tillbehör till kalopsen är kokt potatis eller potatismos, plus rödbetor och smörgåsgurka.